ZABKÁSA – A LEGJOBB REGGELI

A zabpehely sajnos indokolatlanul háttérbe szorul a reggelire fogyasztott müzlik és szendvicsek mögött.

Pedig érdemes beiktatnod az étrendedbe a magas rosttartalmú, laktató és sokféleképpen variálható gabonapelyhet, ha lelassult az anyagcseréd, illetve szeretnél leadni pár kilót.

Zabkásadiéta

Bár a reggeli zabkása elkészítése kétségkívül több időt vesz igénybe, mint ha csak összeöntenéd a müzlit a tejjel, de megéri rászánnod tíz percet. A zabpehely legnagyobb előnye magas rosttartalma, melynek köszönhetően finoman átmossa az emésztőrendszert, megszabadít a salakanyagoktól: Száz gramm zabpehely tíz gramm rostot tartalmaz.

50 gramm zabpehely tápértéke

193 kalória
3,4 g zsír
7,2 g fehérje
32,15 g szénhidrát
Reggelire valószínűleg 50 grammot sem fogyasztasz, mivel egy átlagos adag zabkásához elegendő hat csapott evőkanál zabpehely, ami körülbelül 36 gramm.

Mivel a zabpehely glikémiás indexe alacsony, a szénhidrátok lassan szívódnak fel belőle, hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosít. Ha reggelire zabkását fogyasztasz, vércukorszinted nem ingadozik majd a délelőtt során, nem tör rád a hirtelen éhség, és nem eszel meg egy fél tábla csokit tízóraira.

Így készítsd a zabkását, ha fogyni akarsz!

A zabkását ezerféleképpen el lehet készíteni: főzheted tejben vagy vízben, adhatsz hozzá mézet, aszalt gyümölcsöket, tojást vagy magvakat, ám ha fogyni szeretnél, érdemes minél alacsonyabb kalóriatartalommal elkészítened. A tápanyagok megőrzése érdekében csak addig főzd, amíg a zabpehely meg nem puhul, ellenkező esetben elvesznek belőle a hasznos vegyületek.

A diéta szempontjából fontos, hogy vízzel főzd, és ne adj hozzá se cukrot, se mézet – ha édesíteni szeretnéd, sztíviával vagy nyírfacukorral tedd. Az aszalt gyümölcsöket felejtsd el, mert nagyon magas a cukortartalmuk, helyettük válaszd a rostban gazdag – és alacsonyabb fruktóztartalmú – friss gyümölcsöket, illetve az olajos magvakat. Adhatsz hozzá diót, emésztésserkentő hatású lenmagot, mandulát. A fahéjat se felejtsd el: ez a fűszer nem csupán kellemes ízt ad a zabkásának, de a segít egészséges keretek között tartani a vércukorszintedet is.

 

3 NAPOS MINTAÉTREND 

1. nap

Reggeli: egy tányér zabkása dióval, lenmaggal, reszelt almával, fahéjjal.
Tízórai: egy alma, pár szem korpás keksz.
Ebéd: 15 dkg grillezett hal, zöldkörettel.
Uzsonna: egy marék mandula, egy marék málna.
Vacsora: zabkása eperrel és fahéjjal.

2. nap

Reggeli: egy tányér zabkása körtével, fahéjjal, lenmaggal.
Tízórai: egy marék áfonya, egy marék sózatlan pisztácia.
Ebéd: egy tányér spenótfőzelék – lisztmentesen – főtt tojással.
Uzsonna: almás-zabpelyhes süti.
Vacsora: egy szelet pirítós padlizsánkrémmel megkenve.

3. nap

Reggeli: tojásos zabkása barackkal.
Tízórai: egy pohár kefir korpás keksszel.
Ebéd: 15 dkg grillezett csirkemell barna rizzsel, görögsalátával.
Uzsonna: egy marék sózatlan kesudió, ribizli.
Vacsora: egy tányér zabkása mandulával, lenmaggal, cseresznyével, fahéjjal.

Forrás: femina.hu – Horváth Eszter

 

Görög Zita is zabkásával kezdi a reggelt! KATT ide és nézd meg melyikkel!  >>>>>>>>>>>>>> ITT! 

 

by gAdmin